Mijn Pilates-verhaal

Als gediplomeerd Pilates instructor heb ik al 11 jaar ervaring met Pilates. Tot aan de lockdown in maart 2020 gaf ik wekelijks een 6-tal lessen aan een trouwe klantengroep in mijn eigen thuisstudio in Alken (Limburg), samen met persoonlijke begeleiding. De daaropvolgende maanden heb ik keihard gewerkt om mijn klanten hun vertrouwde lessen online te kunnen aanbieden. Zo gezegd, zo gedaan! Maar ik was natuurlijk niet altijd zo sportief...

Mag ik je even mijn persoonlijke (Pilates-)verhaal vertellen?

Ik ben Jolien, 30 , en woon samen met mijn vriend (ondertussen verloofde!) Wesley en 2 katten Leo en Lily (broer en zus, superschattig!) in Alken, in Limburg. De laatste jaren mag ik mezelf sportief en gezond noemen, maar dat was (oeps) niet altijd zo…

Ik neem je even mee terug naar mijn middelbare schoolcarrière: tijdens de les lichamelijke opvoeding verstopte ik me achter de grootste boom in het stadspark wanneer we rondjes door het stadspark moesten joggen. Vreselijk vond ik het! Op een bepaald moment ergens zo'n 11 jaar geleden besloot ik dat mijn onfitte bestaan mocht stoppen: ik zou mezelf helemaal transformeren en ging zo’n 4 keer per week joggen. Van nul keer sporten naar zo fanatiek sporten en 1200 kcal tellen per dag, had natuurlijk een groot effect op korte termijn. Op lange termijn merkte ik echter dat ik me steeds meer uitgeput ging voelen, en dat ik eigenlijk geen spiermassa (lees: vrouwelijke vormen) opbouwde.

Niet lang daarna lag ik te zappen op tv. Ineens zag ik in een of ander programma een Pilates-demonstratie voorbijkomen. Ik was meteen geïntrigeerd: de dame die de oefeningen voordeed, zag er ongelofelijk fit uit, terwijl ze ‘enkel’ liggend op haar yogamat met haar been op en neer zwaaide. “Dit ziet er te goed uit om waar te zijn”, dacht ik toen. “Fit worden én ondertussen gewoon kunnen liggen op een mat?” Toen ik de oefening enthousiast begon mee te doen, besefte ik al snel dat Pilates niet ‘zomaar even liggend met je been zwaaien’ is. Het was verrassend intensief! But I was hooked: vanaf dat moment ben ik me gaan verdiepen in alles wat met Pilates te maken heeft. Ik ging me veel beter in mijn vel voelen, en kweekte die vrouwelijke vormen die ik voordien miste door enkel cardio te doen. Oké ik ga het even onverbloemd zeggen: mijn peach heb ik volledig te danken aan Pilates, haha. Daarnaast hielp Pilates me ook om rust te vinden in mijn lichaam en hoofd.

Fast forward naar 2013: tijdens mijn laatstejaarsstudie leerkracht secundair onderwijs Engels-Nederlands besloot ik om tegelijk een opleiding tot Pilates Instructor te volgen: op die manier kon ik mijn passie voor Pilates en kennis van lesgeven combineren. Al snel combineerde ik mijn job als leerkracht met die van Pilates Instructor en bouwde ik in enkele jaren tijd een trouwe klantengroep op.

Ondertussen heb ik na een burn-out in 2016 het leerkracht-zijn achter me gelaten en focus ik me volledig op mijn échte passie: mensen fysiek en mentaal naar een hoger niveau tillen met behulp van Pilates workouts, meditatie, ademhalingstechnieken en plantaardige voeding. Dat ik na 11 jaar aan Pilates doen, het nog steeds niet beu ben, zegt (naast veel over mezelf) ook veel over Pilates als bewegingsvorm: ik zou niet meer zonder kunnen.

Ik hoop vanuit de grond van mijn hart dat ik ook jou verliefd kan laten worden op Pilates.


Als Gediplomeerd Pilates instructor met al 11 jaar Pilates-ervaring op de teller, ben je bij mij in goede handen. Ik ontwikkelde doorheen de jaren mijn eigen lesstijl, geïnspireerd door de klassieke Pilates-wereld, met een eigen mix van ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie, waarvan ik wéét dat ze werkt om jouw leven en welzijn naar een hoger niveau te tillen.


Door mijn persoonlijke journey (burn-out in 2016 als leerkracht secundair onderwijs en HSP-kenmerken) zag ik dat er nood was aan toegankelijke, motiverende online content over Pilates, plantaardige voeding, welzijn en meditatie. Dit alles gericht op wie laagdrempelig haar eerste stappen wil zetten in deze wereld. Ik hielp met mijn groepslessen en 1-op-1 coaching in mijn thuisstudio in Alken al talloze vrouwen – en enkele moedige mannen – hun lichaam, leven en mindset naar een hoger niveau te tillen. Via mijn instagram @jolien_brx blog ik over een happy lifestyle, vol balans en wel-zijn.

Heb je een vraag? Ga naar het contactformulier of contacteer mij via jolienbrx@gmail.com en ik help je graag vrijblijvend verder!