Wat is Pilates?

Pilates: wat is het precies is en hoe is de bewegingsvorm is ontstaan? Pilates werd ontwikkeld tijdens de Eerste Wereldoorlog door Joseph Pilates, om soldaten te helpen revalideren. Het was dus oorspronkelijk een mannensport! Tegenwoordig wordt Pilates vooral gezien als vrouwensport: in Los Angeles, waar ik in november 2019 was, is er een Pilatesstudio vol vrouwen op iedere hoek van de straat en menig actrice zweert erbij. Maar vergis je niet: ik krijg regelmatig mannen over de vloer in mijn lessen, en ze onderschatten bijna allemaal hoe intens Pilates kan zijn. En dan zie je zijn echtgenote/vriendin die naast hem ligt, stiekem plezier hebben in het feit dat hij het moeilijk heeft, haha!

Maar dus, even terug naar onze soldaten: Joseph Pilates gebruikte ziekenhuisbedden die hij ombouwde tot reformers. Met behulp van veringen en weerstanden kon men zo heel effectief de spieren trainen. Het leuke aan Pilates is dat je veel oefeningen zowel op de reformer als op een yogamat kan uitoefenen. De oefeningen in mijn trajecten worden allemaal uitgevoerd op de yogamat.

De 6 basisprincipes van Pilates zoals de ontwikkelaar het in gedachten had:

Concentratie, centrering, controle, ademhaling, precisie en flow. Deze vullen we aan met de 5 mentale principes: intelligentie, intuïtie, verbeeldingskracht, geheugen en wilskracht. Al deze principes komen harmonieus aan bod in de oefeningen en lessen.

Enkele voordelen van Pilates:

  • je zal je zelden blesseren: iedere oefening kan worden aangepast aan jouw niveau en je kan het dus op ieder moment lichter of zwaarder maken. Ik ben na 10 jaar nog steeds niet uitgetraind!
  • je bouwt een ijzersterke core: de core omvat niet enkel de buikspieren, maar ook de rugspieren en de bekkenbodem. Enorm veel fysieke ongemakken kan je behandelen en voorkomen door aan Pilates te doen.
  • stating the obvious: je gaat er een killer body van krijgen doordat je bij iédere oefening je spieren heel specifiek gaat trainen enerzijds, en de spieren ook laat samenwerken met elkaar op een manier die heel uniek is.
  • inspanning en ontspanning: door de mind-muscle connection die bij Pilates nodig is, plaats je al je mentale focus op de oefeningen, waardoor je hoofd sneller bepaalde zorgen kan loslaten. Ook je spieren worden flexibeler en laten spanning makkelijker los. Resultaat: een sterk en ontspannen lichaam en hoofd.